Novi sustav grijanja i hlađenja u Domu za starije Dubrovnik

Domu za starije osobe Dubrovnik odobreno je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciranje nabavke novog sustava grijanja i hlađenja čija ukupna vrijednost procijenjenih i Fondu opravdanih troškova iznosi 149.468,75 eura s PDV-om.

Dom za starije osobe Dubrovnik prijavio se na javni poziv za neposredno sufinanciranje projekata smanjivanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranih stakleničkih plinova.

Javni poziv otvorio je mogućnost za zamjenu rashladnih sustava koji sadrže fluorirane stakleničke plinove i nabavku sustava koji koriste nove tehnologije koje ne oštećuju ozonski sloj i imaju nizak utjecaj na klimatske promjene te istovremeno povećavaju energetsku učinkovitost.

Na taj se način olakšava tranzicija prema tehnologijama koje ovise o dopuštenim radnim tvarima s niskim potencijalom globalnog zagrijavanja i niskim utjecajem na klimatske promjene.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 73,59% vrijednosti projekta, a ostatak će osigurati Dom za starije osobe Dubrovnik uz potporu Dubrovačko-neretvanskežupanije kao osnivača.

Nabavka novog sustava za grijanje i hlađenje osigurava kvalitetniji boravak za 104 korisnika Doma za starije osobe Dubrovnik.